Mangel på dommere

Noe av det som gjør golf så spesielt er at det finnes så å si ingen dommere. Selv i store internasjonale konkurranser følges ikke spillere så tett som man skulle forvente. Årsaken ligger i opprinnelsen til spillet; dette var et spill basert på ærlighet, på redelighet.

Dette står klart i regelverket:

”Alle spillere bør oppføre seg på en disiplinert måte, alltid vise høflighet og en god sportsånd, uten hensyn til hvor konkurranseinnstilt de måtte være. Det er ånden i golfspillet.”

Når man ikke er i en konkurransesituasjon så er man ute på banen og trener. Da lurer du bare deg selv om du ikke teller antall slag korrekt. Når man har vennskapelige konkurranser med andre, så kan det være fristende å jukse litt.

Sportsinteresserte prater sammen

Heldigvis eller uheldigvis; litt avhengig av hvordan man ser det, så er golfspillere som de fleste andre sportsinteresserte, glad i å fortelle om sine erfaringer og resultater. Så før spillerne går ut på banen vet de gjerne mye om hverandre som spillere. Dette gjør det vanskelig å skulle jukse seg til et bedre resultat.

I en sport hvor redelighet er alfa og omega sprer rykte seg raskt hvis noen begynner å pynte på resultatene.

Muligheten for ”handikapp”

En annen grunn til at man har mindre behov for dommere er at man kan få et handikapp. Dette vil, kort sagt, si at spilleren istedenfor å begynne på 0 slag, begynner med -2 eller – 10 eller en annen sum.

På denne måten mister ikke nye spillere motet og man kan la en mer erfaren spiller kjempe mot en nybegynner. Dette gjør det mindre tiltrekkende å jukse, spesielt når man tar i betraktning hvor store konsekvensene kan blir for de som velger å jukse.

Å bli svartlistet hos en golfklubb vil føre til at man mister muligheten til å registrere seg hos andre klubber. Så dette er et virkemiddel man sjelden bruker, men det er et svært effektivt ”ris bak speilet.”